Zamknij

Szkolenie dla uczniów Technikum Przetwórstwa Mleczarskiego we Wrześni

14:03, 12.04.2019 | op/ fot. ZSZ im. S. Staszica w Wysokiem Mazowieckiem
REKLAMA
Skomentuj
fot. ZSZ im. S. Staszica w Wysokiem Mazowieckiem

W dniach 8,9 10 kwietnia grupa sześciu uczniów z 4 klasy Technikum Przetwórstwa Mleczarskiego Zespołu Szkół Zawodowych im. S. Staszica pod opieką pani Emilii Prusko, wzięła udział w szkoleniu z produkcji serów we Wrześni, które to realizowane było w ramach projektu "Kompetentny uczeń- wykwalifikowany pracownik" i zorganizowane przez Powiatowe Centrum Edukacji Zawodowej we Wrześni. 

Program szkolenia był interesujący i bogaty w wiadomości, toteż zaraz po produkcji sera uczestniczyliśmy w wykładzie naukowym, poprowadzonym przez pana dr Tomasza Ziółkowskiego na temat doboru szczepionek , m.in. szczepionek wysokomrożonych CSK jak również sposobu ich doboru i wad sera- jakie są, czym mogą być spowodowane i jak skutecznie im zapobiegać.

Pan dr Tomasz Ziółkowski przyjął zaproszenie naszej szkoły i zgodził się na przeprowadzenie prelekcji dnia 25 kwietnia o godz 11 w naszej szkole. Jesteśmy z tego powodu bardzo szczęśliwi i wdzięczni, ponieważ Pan doktor jest nie tylko naukowcem ale również technologiem i świetnie łączy i przekazuje wiedzę teoretyczną z praktyką.

Oprócz produkcji sera dojrzewającego, uczniowie produkowali jogurt metodą termostatową oraz masło i twarożek terminowany. Wszystkie produkty mimo iż pracochłonne bardzo zaciekawiły uczniów, toteż dla każdego ten wyjazd trzydniowy minął bardzo szybko.

Szkolenie uwieńczone było testem , który uczniowie napisali bardzo dobrze otrzymując zaświadczenia o ukończeniu szkolenia serowar z ocenami celującymi i bardzo dobrymi.

 

 

(op/ fot. ZSZ im. S. Staszica w Wysokiem Mazowieckiem)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze
REKLAMA

Komentarze (0)

Brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

© kurierwysmaz.pl | Prawa zastrzeżone